Den här måste ni prova!!! Det är en order!!!
2009-12-31 @ 21:26:18
Världens godaste dessert är detta! NI MÅSTE prova!! Gjorde denna ikväll!
Cheesecake med lemocurd
En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.
Du behöver:
Botten
- 180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex
- 75 g smält smör
Fyllning
- 250g färskost, naturel smak (typ philadelfiaost)
- 1 dl mörkt muscovadoråsocker*
- 1 tsk vaniljpulver.
- 1 tsk rivet skal från citron
- 2 dl vispgrädde
Lemmoncurd
- 2 små citroner
- 2 ägg
- 4 dl florsocker
- 75 gram smör
Gör så här:
Smöra formen lätt.
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
Gör lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)
Pressa ur 1 dl saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).
Vispa samman grädden och sockret – det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt.
Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.
Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat.
Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.