> The Lantismamma is back! -

The Lantismamma is back!

Följ våran flytt från Sundsvall till Västkusten, med allt vad det innebär!

Sover dåligt på nätterna...

Kommentarer (0)

2010-01-16 @ 06:26:26

God morgon!
Har börjat sova riktigt dåligt på nätterna och vaknar flera gånger. Idag gick jag upp halv sex för jag inte kunde sova längre. Har så mycket tankar och funderingar som snurrar i huvudet. I natt drömde jag visserligen att jag vann en talangtävling;-) Det var lite småroligt;-) Men annars så blir det många sömnlösa timmar där jag ligger och funderar på allt möjligt. Knepigt det där. Men jag tror mycket har med graviditeten att göra. Idag går jag faktiskt in i vecka 20, ännu en milstolpe i graviditeten:-)


Fostrets utveckling - gravid vecka 20

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång från hjässa till rumpa och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

fetal development at 20 weeksOm du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst.

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter. Läs vår guide till bra kost för att få grepp om vad du behöver mest.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback