> The Lantismamma is back! -

The Lantismamma is back!

Följ våran flytt från Sundsvall till Västkusten, med allt vad det innebär!

Grav.vecka 38

Kommentarer (1)

2010-05-22 @ 17:30:10

Då går man in i vecka 38 och den kunde ju börjat bättre..Nu i en veckas tid så har jag haft sprängande huvudvärk dygnet runt,matthet och illamående.MEN blodtrycket är toppenfint så någon havandeskapförgiftning låter det ju inte som. Men jag skall ringa till min bm på måndag. För så här dåligt kan jag ju inte gå omkring och må:-( Det går inte över trots att jag knaprar alvdeon heller. Just nu är jag i Falkenberg så då är det extra tråkigt att må dåligt när man vill orka vara aktiv och social. Jag åkte dock till Ullared igår i några timmar..Gör INTE det när du är höggravid;-) Aj, vad ont det gjorde i fötterna och hela kroppen dessutom. Men jag fyndade faktiskt ett par mammajeans för bara....20kronor!!! Jättefina jeans!!

Nåväl...Tjejen i magen verkar må hur fint som helst-tack och lov<3
Så här kan man läsa om grav.vecka 38

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

Kommentarer

Postat av: SSK

Ger sig inte huvudvärken bör du ju ringa förlossningen och rådgöra tidigare än måndag. Det kan vara tecken på infektion eller något annat. Du bör nog inte gå utan koll.

2010-05-22 @ 21:47:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback